История

През 50-те и 60-те години на миналия век човечеството бележи огромни успехи в овладяването на космоса. Всяка стъпка е първа – първи спътник, първи човек в космоса, първо прилуняване на астронавти… Еуфорията е голяма, интересът към астрономията – засилен. В това време в Димитровград се заражда идеята в новостроящия се парк „Н.Й.Вапцаров” да се построи и планетариум. С реализирането на този проект се заема архитект Милко Миланов, като началото е поставено през месец май 1959 година. На площ от 8 декара са построени две сгради – тази на планетариума и на картинна галерия.
Пред централната сграда е поставен паметник на италианския философ Джордано Бруно, чието име ще носи целият комплекс. Негов автор е скулпторът Марин Узунов. Трудът по изграждане на планетариума е доброволен, а финансовата помощ идва от Химическия комбинат – Димитровград. Трудности съпътстват реализирането на проекта. Вноса на апаратурата, която трябва да се монтира в планетариума, не се осъществява и архитект Миланов се заема с проектиране и конструиране на самият апарат – планетариум, а заедно с учителя Владимир Харалампиев изработват и телескоп система „Нютон” с диаметър 20 сантиметра. През пролетта на 1962 година монтажа е завършен и на 24 май става тържественото му откриване. Планетариумът е първият в България, а астрономическата обсерватория – втора в страната. Една година по-рано е открита НАО в град Стара Загора.
По време на строежа на планетариума, една случайна среща на архитект Миланов с професор Христосков от Института по сеизмология към БАН, довежда до поставянето на сеизмограф под звездната зала на планетариума, което бележи началото на втората сеизмична станция в България.
През 1966 година е построен павилион с два подвижни покрива за наблюдения с телескопи. Отново с решаващата финансова помощ на Химкомбината в Димитровград започва съвременното преоборудване на комплекса. През 1972 година е демонтиран стария планетариум на архитект Миланов и на негово място е поставен малък „Цайс” – планетариум. Обсерваторията е оборудвана с нови неголеми, но модерни за времето си телескопи.
От 29 май до 2 юни 1977 година в НАОП „Джордано Бруно” се провежда осмата Национална седмица по астрономия и астронавтика, която съвпада с 15 годишнината от откриването му.
За 20 годишнината планетариума е удостоен от Изпълнителния комитет на Димитровград с почетния знак на града втора степен.
През 1987 година домакин на 14-та Национална седмица по астрономия и астронавтика отново е НАОП „Джордано Бруно”. Този път това мероприятие съвпада с 25 години от основаването му. По този повод планетариума е удостоен с почетен знак първа степен на Димитровград.
С указ № 1675 на Държавният съвет на НР България от 20 май 1987 г. НАОП „Джордано Бруно” е удостоен с орден „Кирил и Методий” – трета степен.

През 2008 г., гр. Димитровград е домакин на XI Национална олимпиада по астрономия.
През 2009 г. във връзка с Международната година на астрономията, община Димитровград извършва основен ремонт на сградата на обсерваторията, в която се провеждат учебните занятия.
През 2012г. по случай 50- та годишнина от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” се проведе VII Национална научна конференция  на Съюза на астрономите в България.

През 2014г.гр. Димитровград беше домакин на XVII Национална олимпиада по астрономия.

Хъбъл

NewsCenter
Hubble and Gaia Team Up to Fuel Cosmic Conundrum NASA's Webb Space Telescope to Inspect Atmospheres of Gas Giant Exoplanets Our Solar System's First Known Interstellar Object Gets Unexpected Speed Boost Astronomers Release Most Complete Ultraviolet-Light Survey of Nearby Galaxies Hubble Detects Helium in the Atmosphere of an Exoplanet for the First Time Stellar Thief Is the Surviving Companion to a Supernova NASA's James Webb Space Telescope Could Potentially Detect the First Stars and Black Holes Hubble 28th Anniversary Image Captures Roiling Heart of Vast Stellar Nursery Hubble Makes the First Precise Distance Measurement to an Ancient Globular Star Cluster