Астрошишарки – 2001 г.

shisharki_2001

1.     Метеорен наблюдател
Призът се присъжда на Антония Ламбова за участието ѝ в наблюдението на метеорните потоци от Леониди и Ориониди.

2.     Наблюдател на Слънце
Призът се присъжда на Илия Вълев за огромния ентусиазъм при рисуване и снимане на слънчеви петна и тяхната обработка.

3.     Наблюдател на Луна, планети и комети
Призът се присъжда на Благой Рангелов за участие в наблюдението от 09.01.2001 г. на пълното лунно затъмнение и прекрасните му фотографии.

4.     Олимпиец на годината
Призът се присъжда на Руслан Скоморохов за второто му място на националната олимпиада по астрономия и участието му в Международната олимпиада по астрономия.

5.     Екип на годината
Призът се присъжда на Благой Рангелов, Илия Вълев, Руслан Скоморохов, Красимир Грозев и Георги Кокотанеков за мобилната им система за масово снимане на метеори, изпробвана на метеорния поток Леониди 2001 г.

6.     Астрофотограф
Призът се присъжда на Благой Рангелов за отличните му снимки на Слънце, облаци, метеори, дълбоки обекти и на пълното лунно затъмнение от 09.01.2001 г.

7.     Публикация на годината
Призът се присъжда на Руслан Скоморохов и Красимир Грозев за статията им във вестник „Телескоп“ – „Повлияло ли е лунното затъмнение от 23-24 август 1877 г. върху хода на Руско-турската война?“

8.     Дебют на годината
Призът се присъжда на Владимир Паланков за първото му участие на Националната олимпиада по астрономия и спечелването на първо място.

9.     Цялостна дейност
Призът се присъжда на Благой Рангелов за първото му място в националния конкурс по наука и техника – физика, астрономия и космос, седмото му място на националната олимпиада по астрономия, участието му във всички експедиции на НАОП „Джордано Бруно“ и фотографирането им, както и за помощта указана на останалите кръжочници.

 

Журито бе в състав:

Димитър Кокотанеков – преподавател в НАОП „Джордано Бруно“

Цвета Паронова – директор на НАОП „Джордано Бруно“

Публикувано в Астрошишарки